Çiy soğanın faydaları
Çiy soğan bir sıra terapevtik və antibakterial özəlliklərə malikdir. Bu özəlliklər sayəsində o, orqanizmi zəhərli maddələrdən təmizləyə, hətta bəzən müxtəlif xəstəliklərdən qoruya bilər.
Səhiyyə sahəsində çalışan ekspertlər soğanın faydalı cəhətlərini nəzərə almağa çağırırlar. Soğanın tərkibində 100-dən çox kükürd birləşmələri var. Bunlar tək bizə məlum olan qoxuya məsul deyil, həm də müxtəlif xəstəliklərin müalicəsi və profilaktikasında intoksikasiya üçün əla vasitə ola bilər.
Aşağıdakı xəstəliklərdə soğan yaxşı profilaktik vasitə kimi istifadə edilə bilər:
1. Astma
Soğanın tərkibindəki komponentlərdən biri antihistamin təsiri göstərir. Onun sayəsində soğanı iltihab əleyhinə vasitə kimi də istifadə etmək olar. Laboratoriya sınaqları göstərib ki, soğanın tərkibindəki kvertsetin maddəsi orqanizmi allergiyaya səbəb olan histaminlərin ifrazından qoruyur.
2. Xərçəng
Soğanın sarıköklə birlikdə qəbulu xərçəngin yaranmasının qarşısını ala bilər. 2006-cı ildə aparılmış araşdırmaların nəticəsində məlum olub ki, onların birgə təsiri xərçəngdən əvvəlki hissəciklərin sayını azaldır.
3. Şəkərli diabet
Soğanın tərkibində olan əsas efir yağları - allilpropildisulfid birləşməsi orqanizmdə insulin istehsalını stimullaşdırır və qanda şəkərin miqdarını azaldır.
4. Ürək xəstəlikləri
Adətən orqanizm üçün faydalı qidalar haqda danışarkən soğan yadımıza düşmür. Ancaq 2007-ci ildə aparılmış araşdırma göstərdi ki, bu tərəvəzin tərkibindəki maddələr qan təzyiqini normaya salır, nəticədə isə ürəyin sağlam qalmasını təmin edir. Soğan ürək üçün qırmızı şərabdan daha faydalıdır.
5. Dişlərin dağılması
Çiy soğan dişlərin sağlamlığı üçün də faydalıdır. Əgər siz gün ərzində 2-3 dəqiqə çiy soğan çeynəsəniz, ağız boşluğundakı bütün zərərli bakteriyalardan xilas ola bilərsiniz.
Gün ərzində bir baş soğan yemək isə dişlərinizi daha da sağlam edər.
Mənbə: Pubika.az
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət