Slimfit
  1. TİBB VƏ SAĞLAMLIQ

Xərçəngə tutulmaq istəmirsinizsə, bunları yeməyin

Xərçəngə tutulmaq istəmirsinizsə, bunları yeməyin
Sakura

Xərçəngə tutulmaq istəmirsinizsə, bunları yeməyin

Dövrümüzün xəstəliyi olan xərçəngin bəzi qidalarla birbaşa əlaqəsi var.

Oxu.Az xəbər verir ki, alimlər aşağıdakı qidaların birbaşa xərçəngə “dəvətnamə göndərdiyini” qeyd edirlər:

Yanmış qidalar

Manqaldakı ətin yanmış hissəsini sevə bilərsiniz, amma onu qəbul etmədən əvvəl iki dəfə düşünməlisiniz.

“Pop-corn”

“Pop-corn” xüsusilə mikrodalğalı sobada hazırlananda ağciyər xərçəngi riskini artırır.

Hidrogenləşdirilmiş yağ

Bu yağlar bir çox qidalarda rast gəlinir. Məsələn, “fast-food”, qablaşdırılmış yeməklər və marqarində.

Emal olunmuş ət

Emal olunmuş soyuq qidaların bir çox zərərləri var. Əgər həmin qidaların hazırlandığı heyvanlar müxtəlif dərmanlarla və geni dəyişdirilmiş məhsullarla bəslənibsə, risk daha da artır. Məhsulun xarab olmaması üçün tərkibinə qatılan nitratları da unutmamaq lazımdır.

Sosisli sendviç

Sosisin tərkibində çox zərərli maddə olan sodium-fosfat var. Qeyd etmək lazımdır ki, bir ildə bu qidalardan 34 min insan ölür.

Ağ un

Ağ una adı dəyişdirilmiş şəkər də deyə bilərik. Bu un, əslində, faydalı olan buğda ununun ağardılmasından alınır.

Qırmızı ət

Qırmızı ətin təzə qalması üçün qoruyucu maddələrdən istifadə olunur. Bunların qalın bağırsağa zərər verdiyi və xərçəng yaratdığı irəli sürülür.

Diyet içkiləri

Şəkərsiz qazlı içkilər ən azı şəkərli olanlar qədər zərərlidir. Aspartam adı verilən dadlandırıcı beyin xərçəngi, qan xərçəngi və başqa xəstəlik çeşidlərinə səbəb olur.

Dadlandırıcılar, az kalorili və şəkərsiz olan hər şey

Vətəgə balıqları

Vətəgə balıqları antibiotiklərlə, dərmanlarla və kimyəvi maddələrlə “zəngindir”.

Konservləşdirilmiş qidalar

Ağ şəkər

Alkoqol

Kartof çipsi

Akrilamit siqaret tüstüsündə, yapışdırıcılarda və kartof çipsində olan bir kimyəvi maddədir.

Kartof qızartması

“Fast-food”lardakı kartof qızartması xərçəng yaradan akrilamitlə “zəngindir”.

Orqanik olmayan meyvə və tərəvəzlər

Turşular

Turşular mədə xərçənginə yol açır. Təzə tərəvəzin az tapıldığı yerlərdə mədə xərçənginə tutulanların çoxluğu bunu deməyə əsas verir.

Mayalı qidalar

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Sakura

Ən çox baxılanlar

Bakı, 1959

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR