Ürək və damar üçün ən təhlükəli məhsul
Otaqo (Yeni Zelandiya) Universitetinin alimləri araşdırma aparıblar, ona əsasən insan sağlamlığı üçün ən təhlükəli qida məhsulu şəkərdir. “Şəkər insanın çəkisindən asılı olmayaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olmağa qadirdir”, - mütəxəssislərin qərarı belədir.
Yeni Zelandiya alimlərinin fikrini 1965-2013-cü illərdə aparılmış şəkər istehlakı probleminə həsr olunmuş bir sıra geniş miqyaslı elmi araşdırma nəticələri təsdiqləyir. Mütəxəssislər eyni kalorili, amma müxtəlif təbii karbohidratlara və təmizlənmiş şəkərə malik müxtəlif növ qida məhsullarını müqayisə ediblər. Bununla belə ekspertləri bu məhsulların istehlakı zamanı arterial təzyiq göstəricisi və insanlarin qanındakı lipidlərin uyğunluğu maraqlandırırdı.
Nəticədə mütəxəssislər onlar tərəfindən aparılmış 37 analizdən əldə etdikləri ilə eyni məlumatlara malik oldular ki, bu da mütəmadi şəkər istifadəsi və qanda “pis” xolesterolun səviyyəsinin artması arasında əlaqənin olmasından xəbər verir, həmçinin 12 araşdırma da şəkərin qəbulu ilə qan təzyiqiyin artması arasında korelyasiyasından xəbər verir.
“ÜST-ün şəkərin istifadəsinin azalmasına dair məsləhəti haqlı və lazımi tədbirdir”, - araşdırma müəllifləri nəticədə bildiriblər.
Mənbə: medikforum.ru
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət