Niyə italyan qadınları pizza yeyir və kökəlmirlər ?
Ens.az bildirir ki, hər kəs özünə bu sevimli yeməkləri hər gün yeməyəi rəva görmür. Hərçənd italyanların tövsiyələrinə əməl etsəniz, cəhd edə bilərsiniz.
Rusiyadan olan Natalya bir italyanla ailə qurduqdan sonra iki ölkədə yaşamağa başlayıb. Əlbəttə ki, o yerli qadına bənzəmir, amma italiyalılardan bir çox faydalı vərdişləri mənimsəyib.
1. Atmosfer yeməkdən daha vacibdir. İtaliyalılar süfrə mədəniyyətini yüksək qiymətləndirirlər, yeməyin masaya təqdim olunması onun özündən vacib sayılır. Ailənin qonaq otağında olması və ya hamısının birlikdə trattoria və ya pizza bişirilən kafeyə getməsinin əhəmiyyəti yoxdur.
2. Yemək zamanı yalnız bir növ yeməyi üstün tuturlar. İtalyanlar çox yeməyi qarışdırmamağa və bir şey yeməyə çalışırlar: məsələn, əsas yemək, ya da təkcə makaron və ya təkcə pizza. Rasionlarınə şaxələndirmələrinin yeganə yolu antipastinin köməyi ilə - ənənəvi isti ət və ya soyuq ət- tərəvəz qəlyanaltılarıdır.
"Ölçülmüş, müntəzəm yemək, həddindən artıq yeməkdən qoruyan doyma hissi verir. Bundan başqa, onlarda belə olmur ki, bir boşqabda ət, digərində pizza, üçüncüsündə isə makaron olsun ”deyə Natalya qeyd edir.
3. Düzgün içkilər. Yeməkdə italyanlar həzm prosesinə faydalı təsir göstərən və antioksidanlar və flavonoidləri ehtiva edən bir stəkan quru şərab içirlər.
4. Dijestiv. Adəti üzrə onu İtaliyada nahar və axşam yeməyindən sonra içirlər. Bu yeməkdən sonra verilən hər hansı bir içkidir . İtalyanlar ən çox şəkər ilə güclü qəhvə - espresso və ya ristretto içirlər, bunları bir qurtumda və ya, misal üçün, bir qədəh likörlə içirlər.
Bu ənənə orta əsrlərdən başlayıb, yeməyin sonunda həzmi yaxşılaşdırdığına əmin olaraq ədviyyat qarışdırılmış şərab içkisini içərdilər. Ancaq səhər 11.00-dan sonra yerli sakinlərin heç biri kapuçino, nə də digər südlü içkilər içmirlər.
5. Pozitivə köklənmək. Şam yeməyi zamanı çox ünsiyyət qururlar, sonra çox gəzməyi sevirlər. Əlbəttə ki, müsbət yerləşmə və müntəzəm bir həyat tərzi də rol oynayır və italyanların görünüşündə iz buraxır. Prinsiplə yaşamağa çalışırlar: daha az stress və daha çox sevinc və xoşbəxtlik.
Onlarda yemək həyat tərzidir. Yarımfabrikat yeməkləri yeyən bir italyan təsəvvür etmək çətindir. İşlərindən ayrılmağı və sakit və gözəl şəkildə, necə deyərlər, hiss və nizamla yeməyi üstün tuturlar. Və ən əsası, yavaş-yavaş. Bütün sirr budur!
6. Səhərlər heç bir ağır yemək qəbul etmirlər. İtalyanlar arasında səhər yeməyi olduqca sadə və asandır - bir fincan kapuçino və brioş (təzə xəmir bişmişi) və ya bir kruassan.
7. Cədvəl üzrə qida qəbulu. Onlar hər zaman eyni vaxtda yemək yeməyə çalışırlar. İtalyanlar üçün bu, gəncliyə və uzunömürlülüyə təsir edən sirkad ritmlərindən ibarətdir və qidadakı nizam yaxşı həzm və maddələr mübadiləsinə kömək edir.
8. Məhsulların tərkibi. Makaron məhsullarına gəldikdə, İtaliyada bu, buğdanın bərk növlərindən hazırlanır, onda karbohidratlar yoxdur və artıq pəhriz məhsulu hesab olunur.
Makaronun kalori miqdarı ilk növbədə sousdan asılıdır və burada hər kəs seçim edir. Pəhriz qidalanması üçün tərəvəz sousu və ya dəniz məhsulları ilə makaron uyğun gəlir.
Mənbə: www.wday.ru
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlətDaha Çox