30 yaşdan sonra əsla bu qidalardan istifadə etmətin
30 yaşından sonra həyatımızdakı bir çox şey kim metabolizm sistemi də dəyişir. Bu dövrdən sonra metabolizm sistemi ikiqat əhəmiyyət qazanır. Bu zaman doğru qidalardan istifadə edərək metabolizmin sürətini balansda saxlaya bilər və tez qocalmağın qarşısını ala bilərsiniz.
Publika.az xəbər verir ki, 30 yaşdan sonra bəzi qidalardan uzaq qalmaqda fayda var.
Trans yağlar
Bütün yaş dövrlərində təhlükə mənbəyi olan trans yağlar 30 yaşdan sonra kişilərin nəsilartırma potensialını aşağı salır. Hormonların balansını pozur, eyni zamanda, beyin funksiyalarını yavaşladır.
Duz
Orqanizmin, əlbəttə, duza ehtiyacı var. Amma bunun da müəyyən limiti mövcuddur. Duzun tərkibindəki sodium qan təzyiqini artırır və iflic riskini çoxaldır. Xüsusilə, konserv olunmuş qidaların tərkibində yüksək miqdarda olur.
Konserv yeməklər
Yüksək miqdarda yağ, duz və şəkər olan konserv yeməklər həm də kimyəvi maddələrlə hazırlanır. Konserv yeməklər həm ləzzətli, həm də asan başa gələn olduğu üçün yüksək tələbat görür. Lakin bu yeməklərdən qəti şəkildə uzaq qalmaq lazımdır. Çünki tərkibi BPA elemntləri ilə doludur. BPA hormonal balanssızlığa, sonsuzluğa, xərçəngə və artıq çəkiyə səbəb olur.
Süni qatqılar
Süni qidalar xərçəng xəstəliyilə birbaşa bağlıdır. Çox istifadəsi yağın depolanmasına, metabolik sindroma, 2 tip diabet xəstəliyinə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur.
Şəkər
Metabolizmin sürəti azaldıqca bədənin şəkəri əritmək sürəti də azalır. Bu da bədəndə artıq çəkinin yığılmasına səbəb olar. Yüksək miqdarda şəkər qəbulu sonsuzluğa səbəb olacaq insulinə qarşı müqavimətə yol aça bilər.
Spirtli içki
Bəzi spirtli içki çeşidləri orqanizmin insulin səviyyəsini yüksəldir. Bununla yanaşı, artıq çəkinin yığılmasını sürətləndirir. Daimi qəbulu isə qara ciyərə zərər verir. Spirtli içkilərin psixologiyaya mənfi təsirləri isə heç kimə sirr deyil.
Soya
Süd vəzisi xərçəngi hüceyrələrini və hafizəni zədələyə, baş ağrısına səbəb ola bilər.
Kofein
Kola, qəhvə kimi içkilərdə yüksək miqdarda olan kofein yuxunun keyfiyyətini aşağı salır.
Yarımfabrikat ət
Tərkibində nitrat olan yarımfabrikat ət xərçəngə səbəb ola bilər. Buna görə də kolbasa, sosis, basdırma kimi məhsullardan uzaq durmaqda fayda var. Bu cür məhsulların sodium və doymuş yağ tərkibi ürək üçün təhlükədir.
Hazır soslar və ədviyyatlar
Mayonez, ketçup, soya sosu və digər bənzər qidalar qatqı maddəsi ilə zəngindir. Xüsusilə, soya sosu tiroid xəstəliyinə səbəb ola bilər.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət