Slimfit
  1. TİBB VƏ SAĞLAMLIQ

Xərçəng xəstələri üçün menyu - İsrail metodu

Xərçəng xəstələri üçün menyu - İsrail metodu
Sakura

Xərçəng xəstələri üçün menyu - İsrail metodu

Xərçəngin növündən, dərəcəsindən asılı olmayaraq, diaqnoz qoyulan kimi bir çox həkimlər ciddi tələb etməsə də, xəstənin qidalanma menyusu, rejimi dəyişməlidir. 
 
Onkoloji xəstələr necə qidalanmalı, nə qədər yeməli, hansı ərzaqları, meyvələri, tərəvəzləri qəbul etməli, nədən imtina etməlidir?
 
Medicina.az oxucuların xahişi ilə İsrail klinikalarında həkimlərin onkoloji xəstələr üçün təyin etdiyi qidalanma menyusunu təqdim edir
 
Səhər acqarına bir stəkan limonlu su. Su otaq temperaturunda olmalıdır.
 
Səhər saat 6-7, eləcə də axşam 20:00-dan sonra qəhvə içmək olmaz. 
 
Yüngül səhər yeməyi – kəsmik, qarabaşaq sıyığı, giləmeyvələr, bitki çayı, 2 portağal və 1 limonun şirəsi
 
Saat 11-12 arası:  Alma şirəsi, tərəvəz şorbası, yüngül meyvə saları, 1 yumurta. Çovdar çörəyi
 
Saat 1-4 arası yemək məsləhət deyil. Çox acıdıqda, yalnız meyvə salatı.
 
Saat 16:00-  suda bişmiş balıq və ya mal əti, çiy tərəvəzlərdən salat, yoqurt
 
Saat 19:00-20: 00 – süd məhsulları – qatıq, kefir, ayran, bitki yağında (zeytun) tərəvəz salatı, qoz, suda  bişmiş balıq və ya çolpa.
Axşam 21:00-dan sonra heç bir şey yeyilmir, içilmir. Qaraciyər orqanizmin təmizlənməsi üçün çalışır, yükləmək olmaz.
Saat 22:00-dan səhərə kimi dərin yuxu.
 
Həftəlik qidalanmada bu ərzaqlar olmalıdır:
 
Kətan toxumları – üyüdüb salatlara, sıyıqlara əlavə edib yemək. Kisel bişirib tez-tez içmək
Çuğundur – köklə birgə şirəsi, salatı, bişmişi, çiyi
Reyhan- iştahı artırır
 
Brokkoli – dəmirlə zəngindir. Kimyaterapiyadan sonra halsızlıq, əzginlik, qanın göstəricilərinin aşağı düşməsinə qarşıdır
Qırmızı çili istiotu – orqanizmi təmizləyir
Pomidor – antioksidantdır
 
Avokado – hər gün yeyilməlidir
Küncüt toxumları və yağı – kalsiumla zəngindir
Balqabaq və tumları – immuniteti gücləndirir
Soğan –sarımsaq – hər gün yeyilməlidir
 
Zəncəfil, sarıkök –təbii antibiotikdir
İspanaq – qanı qidalandırır
Ərik və qurusu 
 
Nar, vişnə, əncir, çiyələk, kokos
Qara gavalı – mədə -bağırsaq üçün
Zəfəran – qanı bərpa edir
 
Hər gün minimum 500 qram  təzə meyvə və tərəvəz müxtəlif variantlarda qəbul olunmalıdır.
Zeytun yağı yalnız soyuq halda, yəni qızdırılmadan, salatlara qatılaraq yeyilməlidir.
Çaylar:  limon, nanə, darçın, çobanyastığı, şüyüd, itburnu.
Şəkər, qənd olmaz, yalnız bal yeyilməlidir. Gündə 50 qramdan çox bal olmaz. 
 
Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Sakura

Ən çox baxılanlar

İstanbulun təyyarədən görünüşü

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR