Çox meyvə yemək bu orqanı sıradan çıxardır – Alimlərdən vacib xəbərdarlıq
Meyvələrin tərkibində olan vitamin və minerallar sağlamlığımız üçün çox faydalıdır. Lakin alimlər xəbərdarlıq edir ki, meyvələrin fruktoza ilə zəngin olması onları qaraciyər üçün təhlükəli edir.
Saglamolun.az bildirir ki, fruktozanın həddindən artıq miqdarda qəbulu qaraciyərin piylənməsinə səbəb olur. Qaraciyərin piylənməsi çox təhlükəli haldır. Onun nəticəsində qaraciyərdə iltihab yaranır, qaraciyər sirrozu və xərçənginin riski artır.
Bir çoxların fikrinə görə, qaraciyərin piylənməsinin səbəbi yağlı qidaların həddindən artıq miqdarda qəbuludur. Ancaq bu belə deyil. Bunun əsas səbəbi məhz şəkərdir – həm qlükoza, həm də fruktoza.
Qaraciyərin piylənməsi tək qaraciyərin özünə deyil, digər orqanlara da ziyan vurur – həzm prosesləri pozulur, damarlarda xolesterinin yığılması sürətlənir.
Həmçinin qaraciyərin piylənməsi mədəaltı vəzinin fəaliyyətinə çox mənfi təsir edir, 2-ci tip diabetin riskini artırır.
Mütəxəssislər qaraciyərin sağlamlığı üçün qəhvə və kifayət qədər su içməyi, qulançar yeməyi, fiziki aktiv olmağı tövsiyə edirlər.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət