Toyuq və ya krevetka ilə? Sezar salatının tarixi
Dünyada Sezar həqiqətən yüngül salat hesab olunur. Çünki onu bir sıra digər salatlarla, o cümlədən olivye və siyənək balığı ilə hazırlanan başqa salatla müqayisə etsək, Sezar demək olar ki, pəhriz yeməyidir. Ancaq onun tərkibində yumurta, kifayət qədər kalorisi olan bitki yağında düzəldilmiş sous və yağlı pendir var. Buna görə yüngül salat demək şərtidir. Ancaq bu amillər qeyd olunan məşhur salatdan imtina üçün bir səbəb deyil.
Adına baxmayaraq, Roma imperatorunun Sezar salatının ixtirası ilə əlaqəsi yoxdur. Ən çox yayılmış versiyaya görə reseptin müəllifi ABŞ-la sərhədə çox yaxın olan Meksikanın Tijuana şəhərində kiçik bir restoran sahibi italyan Sezar Kardinidir. 1924-cü ildə Kardininin restoranına məşhur adamlar - Hollivud aktyorları Müstəqillik Gününü qeyd etmək üçün təşrif buyurdular (Həmin vaxt ABŞ-da "quru" qanun mövcud idi , buna görə də alkoqol içmək üçün xaricə getməli olmuşdular). Bu kiçik restoranda alkoqol ehtiyatı ilə bağlı heç bir problem yaşanmadı, ancaq qəlyanaltılarla bağlı vəziyyət eyni cür deyildi : bütün uyğun yemək ehtiyatları tükənmiş, yaxınlıqdakı mağazalar isə tamamilə bağlı idi. Ancaq Kardini kulinariya fərasətini işə saldı : boşqaba sarımsaq sürtdü, Romano salat yarpaqlarını qoydu, zeytun yağı səpdi, limon şirəsi sıxdı, yumurta, qızardılmış parmezan, ədviyyatlı otlar, ağ çörək və bir az Vuster sousu əlavə etdi. Bununla da, Sezar salatı əmələ gəldi.
Ac olan film istehsalçıları bu yeməyi həqiqətən bəyəndilər və tezliklə Kardini restoranına yeni müştərilərin axını başladı. Müəyyən müddətdən sonra Kardininin qardaşı Aleks salatın reseptində bir qədər dəyişiklik etdi: kilkə əlavə etdi və onu "Pilotlar Salatı" (Aleks Kardini hərbi pilot idi) adlandırdı. Ancaq Sezar Kardini, yeniliyin yalnız yeməyin dadını korlayacağına inanaraq bunun əleyhinə çıxdı. Qeyd edək ki, toyuq filesi və digər inqredientlər daha sonra əlavə olunmağa başladı.
Başqasından oğurlamışdı?
Ancaq başqa bir versiyaya görə Sezar Kardini heç bu salatı ixtira etməmişdir. İddiaya görə, onun müəllifi Kardininin işçisi olan Livio Santinidir. Sezar salatı artıq çox məşhur yeməyə çevriləndə, Santini iddiya etdi ki, salatı anasının reseptinə əsasında o hazırlamışdı. Kardini isə sadəcə onu qonaqlara təqdim etmiş və resepti öz adına çıxmışdı.
Salatın müəllifliyi üçün başqa bir iddiaçı da var - Cakcomo Cunia. Bu italiyalı emiqrantın Nyu-Yorkda kafesi vardı. Cakcomonun sözlərinə görə, o, belə bir salat hazırlamağa Kardinidən 20 il əvvəl başlamışdı. Bu özəl yeməyi İmperator Qay Yuli Sezarın şərəfinə adlandırmışdı - kafe sahibinin italyan köklərinə bir ehtiramı olaraq. Cakcomonın versiyasına görə, rəhbərlik etdiyi qurumun işçilərindən biri resepti oğurlamışdı.
Ancaq bütün hallarda salatın müəllifi kimi məhz Kardini şöhrət tapdı. Lakin heç Kardini də bu məşhur salata görə patent ala bilmədi. O, 1948-ci ildə patent bürosuna müraciət edərkən, Sezar salatının artıq xalqın içində məşhur olduğunu, ictimai dəyərə çevrildiyini bildirərək onun tələbini rədd etdilər.
Ancaq salatın özü mükafat aldı. 1953-cü ildə Sezar salatı Parisdəki Epikür Cəmiyyəti tərəfindən "Amerikada son 50 ildə ortaya çıxan ən yaxşı resept" kimi qeyd edildi.
Təxminən 70 ildir Sezar dünyanın kafe və restoranlarında ən populyar yeməklərin ilk beşliyində qalır və salatlar arasında sifariş sayına görə birinci yerdədir.
Məsələ yumurtadadır!
Sezar salatasının klassik versiyası üçün ən vacib şeyin yumurtaların aşırı dərəcədə qaynadılmaması olduğuna inanılır. Onları yalnız 1 dəqiqə suda saxlamaq və sonra bitki yağı, limon suyu, sarımsaq Vuster sousu ilə qarışdırmaq lazımdır. Ancaq klassikə yanaşı olaraq, məşhur salat bir neçə variantda hazırlanır.
Toyuq filesi ilə Sezar salatı
100 q kahı
100 q romano slatı
200 q toyuq filesi
2 pomidor
1 ç/q. sürtkəcdən keçirilmiş parmezan
2 xq. hazır "Sezar" sousu
Suxarı
Necə hazırlanır
1. Sevdiyiniz ədviyyatlarda (duz, istiot, sarıkök, karri ) fileni basdıma edin və yağda qızardın.
2. Toyuq filesini dilimlərə kəsin.
3. Pomidorları böyük hissələrə ayırın, kahını əllərinizlə bölün.
4. Pomidor və kahını sous ilə qarışdırın, pendir səpin və üstünə dilimlənmiş toyuq filesi və suxarı qoyun.
Avokado ilə Yaşıl Sezar
Tərkibi:
1 avokado
Rukola dəstəsi
1 baş mini romano salatı
1 x.q. soyulmuş günəbaxan toxumları
1 x.q. zeytun yağı
Duz və istiot
Romano salatının suyu
Limon suyu
Kres salatının yarpağı
1 baş qırmızı soğan
1 pomidor
200 g toyuq filesi
Necə hazırlanır?
1. Toyuq filesini qızardın və dilimlərə kəsin.
2. Avokadonu kartof püresi halına gətirin, ardıcıl olaraq zeytun yağı ilə qarışdırın, duz, istiot, limon suyu və toxum əlavə edin.
3. Kahı, rukola yarpaqlarınının üzərinə avokado püresi qoyursunuz, yanına toyuq filesini, doğranmış pomidor düzüb, Romano salatının suyunu töküb, toxum və kres salat yarpağı iə bəzəyin .
"Sezar" sarı göbələk ilə
Tərkibi:
1 baş romano
2 x.q. Sezar sousu
100 q hinduşka döşü
30 q sarı göbələk
Bir neçə çerri pomidoru
Çovdar suxarı
Duz və istiot
Qızardılmış pendir
100 q sarı göbələk
Necə hazırlanır
1. Göbələkləri qaynadın, sonra bitki yağında qızardın.
2. Romanonun yarpaqlarını ayırın, Sezar sousu ilə yağlayın və göbələk ilə bir qaba qoyun.
3. Hinduşka döşünü sobada bişirin, xırda hissələrə doğrayın və kahının arasına qoyun.
4. Salatın üstünə parmezan səpin, üstünə kəsilmiş çerri pomidoru və suxarı səpin.
Krevetkalı Sezar
1. İnqredientlər hazırlanır.
2. Bir dəqiqəlik krevetkalar qaynayan suya əlavə edilir. Süzgəcə əlavə edilərək suyu süzülür. Zövqə görə krevetkalar quyruqdan təmizlənir.
3. Zeytun yağı qızdırılır. Sarımsaqlar yarı kəsilir, bibər həmçinin yarı kəsilir, tumlardan təmizlənir. Və zeytun yağında qızardılır.
4. Sarımsaqlar rəngini dəyişən kimi, bibər və sarımsaqlar çıxarılıb atılır. Beləliklə yağ ətirli və acılı alınır. Tavaya krevetkalar əlavə edilir və 2 dəqiqə qızardılır. Zövqə görə istiot vurulur.
5. Boşqaba kahı və doğranmış pomidorlar əlavə edilir. Üzərinə krevetkalar düzülür.
6. Yaxşı qarışdırılır və zövqə görə duz vurulur. Bir qədər ətirli sirkə səpilir. Parmesan pendiri səpilir. Salat hazırdır.
Mənbə: aif.ru
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət