Slimfit
  1. CƏMİYYƏT

Qastroenteroloq: COP29-un ekoloji qida istehsalına dəstəyi dayanıqlı qidalanmaya doğru addımdır

Qastroenteroloq: COP29-un ekoloji qida istehsalına dəstəyi dayanıqlı qidalanmaya doğru addımdır
Sakura

Qastroenteroloq: COP29-un ekoloji qida istehsalına dəstəyi dayanıqlı qidalanmaya doğru addımdır

 

COP29-un Azərbaycanda keçirilməsi ölkəmizin beynəlxalq iqlim müzakirələrindəki rolunu gücləndirərək qlobal iqlim siyasətinin formalaşmasında aktiv iştirak etməsinə imkan yaradır. COP29 qlobal iqlim və sağlamlıq təşəbbüslərinin bir hissəsi olaraq ekoloji və dayanıqlı qida sistemlərinin inkişafını dəstəkləməkdə mühüm rol oynayır. Ekoloji kənd təsərrüfatına önəm verərək COP29 kənd təsərrüfatının ətraf mühitə təsirini azaltmağı hədəfləyir, çünki bu sahə istixana qazlarının emissiyası və biomüxtəlifliyin azalmasında əhəmiyyətli paya sahibdir. Ekoloji təsərrüfat sintetik pestisidlər və gübrələrdən imtina edərək daha sağlam torpaq yaradır, qida dəyəri yüksək məhsullar yetişdirir və suyun, havanın keyfiyyətini qoruyur.

Ens.az AZƏRTAC -a istinadən xəbər verir ki,  bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyinin rəsmi instaqram səhifəsindəki canlı yayım zamanı nazirliyin mütəxəssis-eksperti, qastroenteroloq Emin Məmmədov deyib.

Onun sözlərinə görə, bu yanaşma insanların sağlamlığına da fayda verir, çünki kimyəvi maddələrdən azad olan və daha çox vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar təklif edir: “Ekoloji şəkildə yetişdirilən qidalar sağlamlığın uzunmüddətli qorunmasını dəstəkləyir, zərərli maddələrə məruz qalma riskini azaldır və heyvanlarda antibiotikdən istifadəni minimuma endirərək antibiotikə davamlılıq riskini azaldır. COP29-un ekoloji qida istehsalına olan dəstəyi həm planetin, həm də insanların sağlamlığını qoruyan dayanıqlı qidalanmaya doğru addımdır. Ekoloji təmiz qidalar pestisidlər və süni gübrələrdən istifadə olunmadan yetişdirildiyi üçün bədəndə kimyəvi maddələrin toplanmasını azaldır. Bu, hormon balansını qorumaq və bədənin təbii immun sistemini gücləndirmək üçün vacibdir. Orqanik qidalar adətən daha çox vitamin, mineral və antioksidant tərkibinə malikdir. Bu maddələr bədəndə sərbəst radikalların zərərini azaldır, yaşlanma prosesini yavaşladır və xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir”.

Mütəxəssis-ekspert bildirib ki, süni qatqılar və konservantlardan azad olan ekoloji qidalar bağırsaq mikroflorasını qoruyur, həzm sisteminin funksiyasını yaxşılaşdırır və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir: “Bu tərz sağlam qidalanma qida dəyəri yüksək olan məhsullarla orqanizmin ehtiyaclarını ödəməklə yanaşı, kimyəvi təsirlərdən azad sağlam bir qidalanma tərzi təklif edir. Bu yanaşma, uzunmüddətli sağlamlığı qorumaq üçün ideal hesab edilir”.

E.Məmmədov qeyd edib ki, orqanik kənd təsərrüfatının bir sıra ekoloji faydaları olsa da, bu, adətən, eyni miqdarda qida istehsal etmək üçün daha çox torpaq tələb edir, çünki məhsuldarlığı aşağıdır. Bu isə bəzi hallarda artan meşə kəsilməsinə və ya torpaq istifadəsinə səbəb ola bilər.

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Sakura

Ən çox baxılanlar

Bakı, 1959

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR