Slimfit
  1. MARAQLI

İsveçrədə göy qurşağı şokoladı düzəltməyi öyrəndilər

İsveçrədə göy qurşağı şokoladı düzəltməyi öyrəndilər
Sakura

Elm adamları artıq patent üçün müraciət ediblər

Ens.az bildirir ki, mühəndislər şokoladın səthinə  işığı əks etdirən və şüalanan mikroskopik naxış tətbiq etməyi öyrəniblər, bu da rəngdən-rəngə çalan göy qurşağı rəngini yaradır.

Şokoladın rənglənməsinin ənənəvi üsulları xüsusi və dəqiq formulasiya dəyişikliklərini, piqmentlər və boyaların əlavə edilməsini tələb edir. Ancaq Anita Zinq və həmkarları tərəfindən əldə edilən göy qurşağı rəngli şokolad tamamilə fərqli bir effekt istifadə edir və heç bir yeni əlavə tələb etmir. Bu, Sürixdəki İsveçrə Ali Texniki Məktəbinin verdiyi mətbuat açıqlanıb.

Lazımi çalarlar materialın mikroskopik quruluşunun xüsusiyyətlərindən qaynaqlanır, bu da şüalanma effektini yaradır. Bu "struktur" rəngləmə bəzi dalğa uzunluqlarının işığını qəbul edən və digərlərini əks etdirən piqmentlərin olmaması ilə deyil, cismin səthi ilə şüaların qırılması və müdaxiləsi ilə müəyyən edilir. Ona təbiətdə kifayət qədər tez-tez rast gəlinir və məsələn, quş lələklərinə, böcək qabığına və ya balıqqulağının daxili səthinə rəng verir.

Tərtibatçılar deyirlər ki, əvvəlcə şokoladı zəhərli olmayan incə  materialdan - qızıl və ya titan oksidi ilə örtərək istədikləri effekti əldə etməyə çalışıblar. Bu yolla, örtüyün qalınlığından və digər xüsusiyyətlərindən asılı olaraq qeyri-adi rənglərin bir sıra çalarını: qızılı-sarıdan tünd göyə qədər. ala biliblər. Ancaq sonda bu yanaşmanın çox mürəkkəb, bahalı və iqtisadi cəhətdən məqsədəuyğun olmadığı aşkarlandı, buna görə də elm adamları struktur rənglənməsinə müraciət etdilər.

Şokoladın hazırlanmasında bəzi mərhələləri dəyişdirərək müəlliflər, işığı xüsusi şəkildə əks etdirən və sındıran səthə mikroskopik nümunə tətbiq etməklə arzu olunan effekti əldə edə biliblər. Bir-biri ilə interferensiya edərək,  bu dalğalar ona göy qurşağı rəngli çalarlar verdi - əlavələr etmədən, məhsulun dadı və toxumasında dəyişikliklər yaratmadan.

Texnologiyanın real istehsal üçün asanlıqla genişlənə biləcəyi bildirilir. Elm adamları artıq patent üçün  müraciət də ediblər və yeni - göy qurşağı  şokoladı hazırlamağa hazır olan bir neçə şirkətlə danışıqlar aparırlar.

Mənbə: naked-science.ru

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Sakura

Ən çox baxılanlar

Azərbaycan Milli İncəsənət Muzeyinin açılışı. Bakı, 6 may 1937-ci il.

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR