Əriyi yeyib tumunu atmayın - Ekspertdən açıqlama
Əziyyətə qatlaşmaq istəməyənlər onu zibilxanaya tökürlər
“Ərik tumunun timsalında ev büdcələrinə hər il milyonlarla zərbə dəyir”.
AzNews.az xəbər verir ki, bunu Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin eksperti Nicat Nəsirli bildirib.
O, bildirib ki, ərik əhalinin qış tədarükündə prioritet meyvələrdən biridir:
"Odur ki, tez-tez zibil yeşiklərində tökülüb qalmış ərik meyvəsinin tumunu görürük. Hamı bilir ki, ərik yeganə mövsümi meyvələrdən biridir ki, əti ilə yanaşı tumu da yeməlidir. Sadəcə bir balaca əziyyət çəkmək, sındırmaq, qabığını soymaq lazımdır. Bu əziyyətə qatlaşmaq istəməyənlər onu zibilxanaya tökürlər. Gəlin, sadə və təqribi hesablama aparmaqla hər il neçə milyonu zibilxanaya atdığımızı araşdıraq. Azərbaycanda bir il ərzində 25 min ton ərik istehsal olunur. Meyvənin içərisindəki tumun bir dənəsinin qabıqlı şəkildə çəkisi 4.8 qramdır. Riyazi əməliyyat aparanda ekranda 3 min ton tum rəqəmi görünür. Nəzərə alsaq ki, qoz, fındıqda olduğu kimi ərik tumunda da çəkinin tam yarısı qapıqla itirilir, onda yerdə 1500 ton təmizlənmiş ərik tumu qalır. Ərik tumunun kiloqramı bu gün satışda 10 manatdır. 1500 tonu satış qiymətinə vurduqda 15 milyon manat rəqəm alınır. Deməli, riyazi dilemmanın cavabı tapıldı! Ərincəkliyimiz ucbatından ev büdcələrinə hər il milyonlarla zərbə dəyir, təkcə ərik tumunun timsalında! Bu həcmdə vəsait ölkə üzrə bütün ev təsərrüfatlarında itirilir”.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət