Onkoloji xəstəliklərin ortaya çıxmasına səbəb ola bilər.
Bal sözün əsl mənasında möcüzəvi təbii vasitə hesab olunur və çox sayda faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. O həm qida kimi, həm də müxtəlif məlhəm kimi istifadə olunur - hər halda sağlamlığı yaxşılaşdırmaq və bütün xəstəliklərdən qurtarmaq baxımından orqanizmə çox yaxşı təsir edir. Eyni zamanda, az adam bilir ki, müəyyən emal ilə bal yalnız zərərli deyil, həm də həqiqi zəhərə çevrilə bilər.
Bu, əlbəttə ki, dərhal fəaliyyət göstərən zəhər deyil, bədəndə yığılmağa meylli olan və bir sıra ciddi problemlər yaradan kanserojendir. Bunun səbəbi balın yüksək temperaturda (60 dərəcədən yuxarı) istilənməsidir. Bal Araşdırmaları İnstitutunun (Bremen, Almaniya) mütəxəssisləri, bal və qənnadı məhsullarının (şəkərlərin parçalanmasının ara məhsulu) ayrılmaz tərkib hissəsi olan oksimetilfurfuralın qızdırıldığı zaman konsentrasiyasını əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını aşkar ediblər. Bu, kifayət qədər zərərli bir kanserogendir, çox miqdarda sağlamlıq pozuntularına, həm də onkoloji xəstəliklərin ortaya çıxmasına səbəb ola bilər.
Alman mütəxəssislər G. Verner və K. von der Ohe balın 40 dərəcəyə qədər yavaş qızdırılmasının (12 saat ərzində) içindəki oksimetilfurfural tərkibdə ciddi bir artım yaratmadığını, ancaq bu maddənin 6 saata 60 dərəcəyə qədər istiləşmənin konsentrasiyanın kəskin artmasına səbəb olduğunu tapıblar. Yeri gəlmişkən, AB standartlarına görə 1 kiloqram balda icazə verilən oksimetilfurfural miqdarı 40 milliqramdır.
Eyni zamanda, normal temperaturda saxlanılan təmiz balda oksimetilfurfuralın miqdarı yalnız 1-2 milliqramdır. Bu maddənin konsentrasiyasında artım yalnız istilik zamanı deyil, həm də çox uzun saxlama zamanı müşahidə olunur. Zərərli tərkibdə xüsusi artım, bal ilıq və ya isti otaqlarda və ya günəş altında saxlanıldıqda meydana gələcək. Yüksək temperatur və uzun saxlama nəticələrini əlavə etsəniz, zərərli kanserojenin çox olması xəyal qırıqlığı yaradır.
Digər tərəfdən, balda oksimetilfurfural konsentrasiyasının tamamilə təhlükəsiz olduğu və məsələn Coca-Cola və ya qovrulmuş qəhvə kimi məhsulların bal konsentrasiyasından on qat daha yüksək konsentrasiyaya sahib olduğu barədə fikir var (AMTH professoru I. Çepurnov). Ümumiyyətlə, bu həqiqətdir, lakin heç kimin Coca-Cola və ya qəhvənin davamlı istifadəsinin əhəmiyyətli dərəcədə zərərlərinin olmasını müzakirə etməz, buna görə professor sadəcə geri çəkilir. Yenə də yüksək oksimetilfurfural konsentrasiyası bir zəhər kimi öldürmür, lakin tez-tez istifadə olunarsa, əslində bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Mənbə: med2.ru
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət